Onderhouden van een groot Wi-safe2 netwerk
De verbindingen van een mesh netwerk loopt via verschillende apparaten en systemen. Het exacte verloop staat hieronder:
Link naar dit artikel
1. Rookmelder (Node)
2. W2-Module
3. Alle Wi-Safe2 apparaten in een mesh-netwerk (inclusief de gateway)
4. UPnP/Router/Untagged/Managed switch
5. Internet (www)
6. AWS (Alarm With Sounder) platform
7. Installer V2 (Hiermee installeer, test en onderhoud je het netwerk en geef je locaties en nummers aan)Er zijn 2 correcte manieren om een Wi-Safe2 netwerk op te zetten:
Link naar dit artikel
1. Begin met het maken van een netwerk van melders en voeg deze vervolgens toe aan de gateway. Zo kan de gateway de volledige SID-kaart van het mesh-netwerk registreren op het FireAngel CONNECTED-platform.
2. Of begin met de gateway en voeg één voor één de melders toe, geef ze direct een naam of nummer dat overeenkomt met de locatie van de rookmelder.
Echter, houd bij het installeren rekening met het feit dat: Als tijdens de installatie, bij het toevoegen (koppelen) van de rookmelders aan de gateway, geen locatie wordt ingevoerd, verliest de eindgebruiker cruciale informatie in de app. Hierdoor kan de gebruiker niet identificeren welke melder een alarm heeft geactiveerd of een storing heeft.Er zijn verschillende zaken waar je altijd rekening mee moet tijdens het installeren van een Wi-Safe2 netwerk.
Link naar dit artikel
ALTIJD rekening houden met:
1. W2-modules moeten altijd in de rookmelder blijven zitten.
2. Het netwerk reorganiseren met de WTSL of het TEST NETWERK via de gateway InstallerV2.
3. Melders en modules regelmatig testen.
NOOIT doen:
1. Het Wi-Safe2-netwerk controleren zonder laptop.
2. Melders zonder naam inleren.
3. Ingeleerde modules naar een andere melder overzetten zonder ze eerst uit te leren.
4. De WTSL na reorganisatie uitleren/resetten en meenemen.
Houd tevens tijdens het installeren van het netwerk rekening met het feit dat zorgvuldige administratie, beheer en onderhoud van het Wi-Safe2 netwerk problemen zoals latentie door te grote afstanden, missende nodes of storingen kunnen voorkomen. Daarnaast blijft het systeem betrouwbaar voor levensreddende situaties. Ten slotte, elke rookmelder is in feite een controller. Zorg daarom ervoor dat alle ID’s in de SID-map van een melder het bericht ontvangen, want rookmelders zijn levensreddende apparaten die altijd moeten functioneren, onafhankelijk van stroom, internet of andere storingenWi-Safe2 netwerken zijn uitermate geschikt voor VvE's en verhuurprojecten. Echter moet er tijdens het installeren van zulke netwerken wel met enkele zaken rekening gehouden worden.
Link naar dit artikel
1. Zo kan het handig zijn om een plattegrond te maken waarop je aangeeft waar melders worden geplaatst en hoeveel.
2. Configureer ook het netwerk eerst op een locatie met een werkende internetverbinding.
3. Daarnaast is het efficient om netwerk altijd te testen met de WTSL of Mesh-monitor software, vooral als de gateway niet werkt op locatie (bijv. door een firewall of switch).
4. Het is verstandig om elke melder te labelen zodat je weer waar deze geplaatst is.Wanneer een W2-module een bericht wil verzenden, moet deze wachten tot een andere module luistert. In de slaapmodus (inactief) wordt de module elke 3 seconden wakker om een "tjirp" uit te zenden. In actieve modus schakelt de W2-module van slaap naar actief en communiceert met nabijgelegen modules (binnen 35 meter). Als er geen antwoord komt, probeert de module het nog maximaal zeven keer.
Link naar dit artikel
Voorbeeld:
In een netwerk van 20 melders plus een WG2-gateway worden er 840 berichten per minuut verzonden. Het doel is om een berichtdoorgifte te waarborgen met minimale batterijbelasting en een acceptabele vertraging (maximaal 3 seconden). In drukke RF-omgevingen kan de latentie oplopen, maar het systeem blijft betrouwbaar. De maximale vertraging bij een alarm mag echter niet meer dan 30 seconden zijn.Voor een stabiel netwerk wordt aangeraden om niet meer dan 20 nodes te gebruiken. Het maximale limiet is 50, maar in grote netwerken kunnen berichten vertraging oplopen, tot wel 1 à 2 minuten.
Link naar dit artikel