Door de snelle uitbreiding van vuur ontstaat er tijdens een woningbrand binnen enkele minuten een onleefbare situatie. Door de sterke rookontwikkeling ziet een bewoner niets meer en kan nauwelijks ademen. Zelfs al heeft de bewoner de brandweer gebeld, zij zullen 8 minuten nodig hebben om een woningbrand te bereiken.Een dodelijke brand is dus sneller dan de levensreddende brandweer. Om een brand te kunnen overleven moeten de bewoners adequaat reageren op het signaal van de rookmelder. Een adequate reactie bestaat uit het zo snel mogelijk verlaten van de brandende, of de met rook gevulde ruimte. 

 

 

Jaarlijks worden in Nederland gemiddeld 7.000 woningbranden geteld. Het aantal branddoden in woningen bedraagt meer dan 90% van alle branddoden in gebouwen. Hetzelfde geldt met betrekking tot gewonden. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat het tijdsbestek tussen het ontstaan van een brand en het moment dat er een niet meer te overleven situatie in de woning ontstaat, de laatste 30 jaar is gedaald van 17 minuten naar 3 minuten. De reden hiervoor is te vinden in de wijziging van inrichtingsmaterialen en consumentenproducten. 

 

 

Het is enerzijds van belang om maatregelen te bevorderen die de reactietijd van mensen tijdens een woningbrand verlengt. Een snelle melding door een rookmelder is in alle denkbare scenario’s dan ook een absolute noodzaak. Anderzijds is het van belang dat het vluchten bij brand zeer snel plaatsvindt. Bij een woningbrand heeft een bewoner 3 minuten om zichzelf in veiligheid te brengen. De brandweer kent een aanrijtijd van 8 minuten.